drenaj

Drenaj

1.         Suyu bina ve yapılardan uzaklaştırma işlemine drenaj denir. Drenaj bir su yalıtım uygulaması değildir ancak su yalıtım uygulamaları ile birlikte işlev görür. (Örnek: Temel perde yalıtımı) Yapıların sudan etkilenmemesi ve donatıların daha uzun ömürlü olması maksadıyla uygulanmaktadır.

2.         Drenaj uygulaması özellikle temel ve bodrum katlarda binaya çarpan suyu yapıdan uzak tutar ve basıncını azaltır. Sağlıklı bir sistemi yapabilmek için bina temel kotuna ulaşmak gerekir. Bu kapsamda temel seviyeden daha derine inilmelidir.

3.         Drenaj uygulamaları dış ve iç drenaj olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Binada iç temel seviyedeki bölgelerde bir uygulama yapılmasının sakıncalarından dolayı iç drenaj tavsiye edilmemektedir. Dış drenaj uygulamasında bina temel duvarının belli bir miktar dışından, 30-50 cm. derine eğimli bir kanal açılmaktadır. Bu kanala çıkış noktasına doğru düşey bir eğim verilmelidir. Kanalın içerisine delikli borular döşenmelidir. Döşenen borular tıkanmaması için keçe ile sarılmalıdır. Boru döşenmeden önce kanala harç dökülmelidir. Boruların alt ve üst tarafı çakıl/mıcır ile doldurulmalıdır. Borular su tahliyesi için açılan tahliye kuyusuna, logara veya fosseptik çukuruna bağlanır.

4.         Dış drenajı yapma imkanı bulunmayan durumlarda binanın temel/bodrum kısmının iç tarafına iç drenaj sistemi yapılmalıdır. Bodrum/temel seviyede belli bir genişlikte bir kanal kazılarak içine boru döşenmelidir. Boruya keçe sarılıp, borunun etrafına mıcır/çakıl doldurularak kanal kapatılmalıdır. Borunun çıkışı içinde pompa olan bir kuyuya bağlanır. İç drenaj iç mekandaki beton/şapın kazılması ve işlem sonunda kapatılması nedeniyle dış drenaja göre daha maliyetlidir.

5.         Drenaj uygulaması binanın temel betonu dökülmeden veya temel perde duvarı yapıldıktan sonra gerçekleştirilmelidir Önemli olan temel perde duvarına yapıldıktan sonra duvara drenaj levhası döşenerek su yalıtım uygulaması ve drenaj işlemi arasında bağlantı yapmaktır.

Drenajın Fayda ve Mahsurları;

            a.         Binaya çarpan basınçlı su miktarını azaltarak yapının ömrünü uzatır,

            b.         Su yalıtım uygulamalarının korunmasını sağlar. Yalıtım yapılan yüzeylerdeki yükü azaltır,

            c.         Yapılara suyun vereceği hasara engel olur,

            ç.         Özellikle binanın temel seviyesinde su birikmesini ve sızmasını önler,

            d.         Erozyonu ve sel oluşumunu önler,

            e.         İç drenaj maliyeti ve riskli oluşu nedeniyle tavsiye edilmemektedir.

UZMAN YALITIM, Dış Cephe Mantolama, Çatı Aktarma ve Yenileme, Dış Cephe Kaplama, Drenaj, Dış Cephe Boyama ve Çevre düzenlemesi alanlarında faaliyet sürdürmek üzere kurulmuştur.  Sağladığı yenilikçi çözümlerle ve güçlü alt yapısıyla müşterilerine güven uyandıran UZMAN YALITIM üst üste sağladığı büyüme oranlarıyla 2015 yılında ısı yalıtım sektöründe lider firmalar arasında yer almıştır.

UZMAN YALITIM kurumsallaşma sürecinde gereksinim duyulan ve yenilikçi yapısı ile sektöre farklı bir soluk getirmiştir. UZMAN YALITIM iş yapış biçimi olarak yenilikçi ve çevreci çözümleri kendine prensip edinmiş, sektördeki geleneksel iş yapış biçimlerine karşı, müşteri görüş ve önerilerine önem vererek işe başlamadan önce 3D modelleme sistemiyle yapılacak işin bitmiş halini müşterilerine sunmaktadır.

Tüm çözümlerin ve ürünlerin giderek birbirine benzediği ve dolayısıyla tüketicilerin seçim yapmakta zorlandığı çağımızın rekabet ortamında, iştirak ettiği bütün projelerde müşterilerine ve çözüm ortaklarıyla güvene dayalı ilişkiler geliştirmeyi ve temel uzmanlığı olan ısı yalıtımı( mantolama ) alanında dokunduğu tüm yapılarda bir değer yaratmayı birinci önceliği olarak görmektedir. Ancak bu konumunu koruyabilmenin yolunun kendisini sürekli geliştirmek ve yenilemek olduğunun bilen UZMAN YALITIM, yaşadığı dönüşümdeki en büyük yapa sahip olduklarını bildiği müşterileri ve iş ortakları ile bu süreci paylaşmaktan mutluluk ve gurur duymaya devam edecektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top