İzolasyon Nedir ?
İzolasyon uygulamalarında malzemeler pozitif ve negatif yön olmak üzere iki yönden uygulanmaktadır. Pozitif yön suyun geldiği yöndür. Negatif yön ise suyun geldiği yönün ters tarafıdır. Negatif yönde su yalıtım tabakasına baskı uygulayarak yüzeyden ayırmak ve alıp koparmak ister. Su yalıtımlarında ( sürme izolasyon ) ideal olan suyu pozitif taraftan durdurmaktır. Eğer su negatif taraftan durdurulamaz ise bu durumda yalıtım uygulaması negatif taraftan yapılmalıdır. Negatif taraftan suyu durdurmak oldukça zordur. Bunun nedeni suyun yalıtım yapılan yüzeye basınç uygulaması ve uygun olan çatlak, kırık veya ayrışma yapan yerlerden çıkmaya çalışmasıdır. Zemin ve duvarlardan yapıya giren su donatıya zarar vermekte, nem ve küf oluşumuna sebep olmaktadır.
Suyu durdurmak için iç taraftan yani negatif yönden yalıtım yapılması gerektiğinde kalıcı bir çözüm üretmek için yüzeye uygulandığında suyun tamamen durdurulmasını ve kesilmesini sağlayan sürme esaslı malzemeler kullanılmaktadır. Sürme izolasyon malzemesi negatif yönden sürme/serpme esaslı uygulanan bir üründür. Hem negatif hem de pozitif yönden uygulanabilmelidir. Uygulandığında betona nüfuz ederek su geçirimsizlik sağlar. Sürme izolasyon malzemeleri hem pozitif hem de negatif yönden su basıncına dayanıklıdır. En önemli özelliği betona nüfuz ederek yüzeyde tabaka oluşturması ve bu şekilde su girişini engellemesidir. Sürme izolasyon malzemesi betondaki kapiler boşlukları tıkar. Betona işleyen kristaller çatlakları köprüler ve yüzeyde koruyucu bir katman oluşturur. Bu tip ürünler su seviyesinin altında kalan ve su girişinden etkilenen bodrum, asansör kuyusu, su depoları, tüneller, depolar, otoparklar, galeriler, bina temelleri gibi yapılarda kullanılmaktadır.Ücretsiz keşif için tıklayın. Sürme izolasyon malzemeleri uygulandığı yüzey ile etkileşime girerek uzun vadeli koruyucu bir yalıtım sağlar.
Sürme İzolasyon Malzemesinin Avantajları;
- Hem pozitif, hem negatif su basıncına karşı etkilidir.
- Tatbik edildiği yüzey ile bütünleşir, yırtılmaz, delinmez, uzun süreli ve tam bir su yalıtımı sağlar.
- Altına sıva üzerine koruma istemez.
- Su ile her temasta, betondaki kapiler boşlukları çözülmeyen kristalize yapısı ile doldurarak sızdırmazlık sağlar.
- Su depoları uyguldur. ( içme suyuna uygun ürün olmalı )
- Diğer sürme esaslı yalıtım malzemelerinden farklı olarak serpme şekilde uygulanabilmektedir.
- Hava ve su buharı geçirimlidir, yapı nefes alır.
- Prizini almamış, taze betona uygulanabilmelidir.
- Donma-çözünme döngüsüne dayanıklıdır.
ÜCRETSİZ KEFİF
Bu tip malzemeler diğer sürme esaslı ürünlerde olduğu gibi tek veya çift bileşenli olabilmelidir. Tek bileşenli ürünler toz (harç) şeklinde olup 20-25 kg.lık kraft torbalar şeklinde satılmaktadır. İkinci bileşen ise sıvı bileşendir. Toz bileşen belirli bir miktar su ile karıştırılmalıdır. Sıvı bileşen ise önce su ile karıştırılmalıdır ve daha sonra üzerine toz bileşen ilave edilmelidir. Karışım oranlarına dikkat edilmelidir. Ürünün teknik föyünde yazan miktarlara uyulmalıdır. Son kullanma tarihi ve kap ömrü geçmiş malzeme kullanılmamalıdır.
Uygulama Yüzeyini Hazır Hale Getirme
- Ürün yüzeye uygulanmadan önce iyi bir yüzey hazırlığı yapılmalıdır. Sürme izolasyon malzemeleri brüt (ham) betona uygulanır. Uygulama yüzeydeki boya, sıva gibi katmanlar kazınıp brüt betona ulaşılmalıdır. Yüzeyde uygun yöntemler ile iyi bir temizlik yapılmalıdır. Yüzey yağ, kir ve pas gibi unsurlardan arındırılmalıdır.
- Sürme izolasyon malzemesinin yüzeye iyi tutunmasını sağlamak için kırık ve çatlaklardan gelen aktif su kaçakları, su ile reaksiyona girdiğinde 2-3 dakikada hızlı priz alan, yüksek aderans sağlayan, özel tip çimento ve kimyasal katkılar içeren polimer takviyeli toz malzeme su tıkacı/yıldırım tozu ile kesilmelidir. Su tıkama harcının uygulanması öncesinde yüzeydeki kırık/çatlaklar v şeklinde açılmalıdır. Bu malzeme su gelen yere harç şeklinde bastırılıp veya toz şeklinde uygulanmalıdır. İlk önce yüzey hazırlığı yapılabilmelidr. Ardından su tıkacı ile aktif su kaçakları önlenebilmelidir.
- Su tıkama harcı uygulamasından sonra yüzey tamiri yapılmalıdır. Yüzey tamiri için kimyasal dayanımlı, yapışma dayanımı yüksek, su geçirimsiz ve tiksotropik yapısal tamir harcı kullanılmalıdır. Ayrıca kenar ve köşe birleşim noktalarına bu harç ile pahlama işlemi yapılmalıdır. Pahlama işlemi esnasında pah bandı kullanılmalıdır. Tamir harcı ile bütün delikler kapatılmalıdır. Yüzey bozuklukları giderilmelidir. Yüzey tamiri için betona yapısal tamir harçlarından çok daha iyi yapışan, basma dayanımı yüksek epoksi tamir harcı kullanılmalıdır. Yapısal tamir harcının aderansını artırmak için ürüne latex gibi katkılar katılmalıdır.
Sürme İzolasyon Nasıl Uygulanır ?
- Sürme izolasyon ürünleri ideal olarak 2-3 kat halinde uygulanmaktadır. Katlar arası bekleme süresi ürün teknik föyünde yazmaktadır. En önemli husus izolasyon malzemesinin uygulanacak yüzey nemli olmalıdır. Nemlendirme işlemi her kat öncesinde yapılmalıdır. (Nemlendirme malzemenin betona daha iyi nüfuz etmesini sağlar.) Sürme izolasyon malzemesi fırça veya rulo ile sürülebileceği gibi püskürtme yöntemi ile de uygulanabilir. Katlar birbirine dik olacak şekilde uygulanmalıdır. Yüksek kimyasal dayanım gerektiğinde ürün 2 kattan fazla uygulanmalıdır. Uygulama gerektiğinde enjeksiyon uygulaması ile desteklenmelidir. Aktif su kaçakları su tıkacı ile kesilemezse çatlakların izolasyonu için enjeksiyon yapılmalıdır. İlk önce enjeksiyon yapılıp daha sonra sürme uygulamaya geçilmelidir. İzolasyon malzemenin kullanımında ürünün teknik föyündeki sarfiyat miktarlarına uyulmalıdır.
- Bu tip ürünler serpme olarak da uygulanabilir. Grobeton üzerine radye demirleri döşendikten sonra beton dökümü yapılmadan önce yapılmalıdır. Toz Uygulamanın miktarı metrekarede 2 kg olmalıdır. Radye demirleri üzerinden karelaj oluşturularak uygulanmalıdır. Beton dökümünün başlayacağı alanda kristalize malzeme toz olarak, radye demirlerinin üzerinden serpilmelidir. Zeminin hafif ıslak olması uygulanabilirliği olan yöntemlerdendir. Ancak şart değildir. Zeminin ıslak olmasından ziyade temiz olması tercih edilen özelliklerdendir. Temel altı yalıtım tamamlandıktan sonra perde yalıtımı yapılmalıdır. Kullanılan malzeme burada sürme olarak kullanılmalıdır.
- Sürme izolasyon ile tam bir su yalıtımı; uygulamadan 7 gün sonra elde edilir. Çabuk kuruması önlenmeli 7 gün boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.(su veya nemli çuval ile). Malzeme priz alma süresi boyunca hava koşullarına karşı da korunmalıdır. Malzemenin dış ortamda kullanılması sonrasında U/V dayanımı yoksa üzerine koruyucu kaplama yapılması gerekmelidir. Günümüzde U/V dayanımlı sürme ürünler de üretilmiştir. Dış mekanlarda bunlar tercih edilmelidir.
- Bu tip malzemenin kullanımında dikkate alınacak önemli hususlardan birisi de kullanılacak ürünün basınç dayanım değeridir. Malzemenin yüksek su basıncına dayanıklı olması gerekmelidir. Basınç dayanımı düşük olan malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır.
Uzman Yalıtım Kimdir ?
UZMAN YALITIM, Dış Cephe Mantolama, Çatı Aktarma ve Yenileme, Dış Cephe Kaplama, Drenaj, Dış Cephe Boyama ve Çevre düzenlemesi alanlarında faaliyet sürdürmek üzere kurulmuştur. Sağladığı yenilikçi çözümlerle ve güçlü alt yapısıyla müşterilerine güven uyandıran UZMAN YALITIM üst üste sağladığı büyüme oranlarıyla 2015 yılında ısı yalıtım sektöründe lider firmalar arasında yer almıştır.
UZMAN YALITIM kurumsallaşma sürecinde gereksinim duyulan ve yenilikçi yapısı ile sektöre farklı bir soluk getirmiştir. UZMAN YALITIM iş yapış biçimi olarak yenilikçi ve çevreci çözümleri kendine prensip edinmiş, sektördeki geleneksel iş yapış biçimlerine karşı, müşteri görüş ve önerilerine önem vererek işe başlamadan önce 3D modelleme sistemiyle yapılacak işin bitmiş halini müşterilerine sunmaktadır.